Sledování cytogenetických abnormalit u pacientů s monoklonálními gamapatiemi - Mikulášová, Aneta (2010)
Diagnóza monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS) je prekancerózou spojenou s trvale vyšším rizikem vzniku maligní choroby, nejčastěji v podobě mnohočetného myelomu (MM). Již ve stádiu MGUS se v plazmatických buňkách kostní dřeně nachází chromozomové aberace. Hlavním cílem diplomové práce byla optimalizace postupu pro vyšetření chromozomových aberací u pacientů s MGUS. Další cíle byly zaměřeny na stanovení četnosti specifických chromozomových aberací a posouzení jejich významu u souboru pacientů s MGUS.