Úloha proteinu NFAT1 v diferenciaci monoblastů BM2 indukované kyselinou retinovou - Trčka, Filip (2010)
Konstitutivní exprese onkogenu v-myb je příčinou vysoké úrovně proliferace a zablokování terminální diferenciace kuřecích monoblastů BM2. V minulosti bylo prokázáno, že transformační účinek onkogenu v-myb lze zvrátit působením řady induktorů buněčné diferenciace. Na rozdíl od jiných leukemických linií však nejsou buňky BM2 citlivé k působení kyseliny all-trans retinové (ATRA). Transkripční faktory NFAT (nuclear factor of activated T-cells) byly původně popsány jako významné regulátory diferenciace a fyziologie T lymfocytů. Později bylo zjištěno, že proteiny NFAT jsou exprimovány i v dalších typech buněk včetně buněk myelomonocytární řady. Proteiny NFAT jsou nezbytné pro diferenciaci osteoklastů, které odvozují svůj původ ze stejných myeloidních prekurzorů jako buňky linie BM2. Tato skutečnost naznačuje, že regulace aktivity NFAT může hrát významnou roli při terminální diferenciaci buněk myeloidní linie. V této práci jsme se zaměřili na přípravu a charakterizaci buněk BM2 se zvýšen