Studium hematopoetické kmenové buňky v souvislosti s rozvojem a léčbou CML - Pitrová, Lenka; Krontorád Koutná, Irena, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Chronická myeloidní leukémie je nádorové onemocnění krvetvorby, které se projevuje nadměrnou produkcí nezralých bílých krvinek. Je to onemocnění, u něhož byla poprvé popsána specifická genetická příčina - přítomnost Philadelphského chromozomu. Na základě poznatků o patologii onemocnění byla vyvinuta molekulární léčba - tyrozinkinázové inhibitory, které cíleně inhibují buňky s Philadelphským chromozomem. Ani tyrozinkinázové inhibitory však nedokáží eliminovat subpopulaci klidových kmenových buněk, které jsou zodpovědné za relaps onemocnění. Překážkou ve výzkumu je fakt, že stále není přesně definována primitivní tzv. long-term kmenová buňka, která je schopna trvale obnovit hematopoézu. Tato práce má za cíl charakterizovat buněčné populace CD34+ a CD133+. Určit, která obsahuje více primitivnějších kmenových buněk a zjistit, která z populací je citlivější na působení tyrozinkinázových inhibitorů. Získané výsledky mohou přispět k lepšímu poznání primitivních klidových buněk a ke zdokonalen
Chronic myeloid leukemia is a cancer of the blood cells, which is characterized by the increased and unregulated growth of white blood cells. CML was the first malignancy to be linked to a clear genetic abnormality - Philadelphia chromosome. Based on knowledge about molecular pathology of disease a molecular treatment was developed. Tyrosine kinase inhibitors induce cell death in Philadelphia chromosome-positive cells. Even tyrosine kinase inhibitors does not eliminate population of quiescent stem cells. It is still not clearly defined primitive long-term reconstituting hematopoietic stem cell. The aim of this thesis is characterization of CD34+ and CD133+ cell populations. The objective of the study is to find out which population contains a higher percentage of more primitive stem cells and which population is more sensitive to tyrosine kinase inhibitors. Results can contribute to better understanding of primitive stem cells and improvement of treatment CML.
Vedoucí práce: Irena Krontorád Koutná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: chronická myeloidní leukémie; krvetvorné kmenové buňky; hematopoietic stem cells; chronic myeloid leukemia; diplomové práce; master's theses