Studium hematopoetické kmenové buňky v souvislosti s rozvojem a léčbou CML - Pitrová, Lenka (2010)
Chronická myeloidní leukémie je nádorové onemocnění krvetvorby, které se projevuje nadměrnou produkcí nezralých bílých krvinek. Je to onemocnění, u něhož byla poprvé popsána specifická genetická příčina - přítomnost Philadelphského chromozomu. Na základě poznatků o patologii onemocnění byla vyvinuta molekulární léčba - tyrozinkinázové inhibitory, které cíleně inhibují buňky s Philadelphským chromozomem. Ani tyrozinkinázové inhibitory však nedokáží eliminovat subpopulaci klidových kmenových buněk, které jsou zodpovědné za relaps onemocnění. Překážkou ve výzkumu je fakt, že stále není přesně definována primitivní tzv. long-term kmenová buňka, která je schopna trvale obnovit hematopoézu. Tato práce má za cíl charakterizovat buněčné populace CD34+ a CD133+. Určit, která obsahuje více primitivnějších kmenových buněk a zjistit, která z populací je citlivější na působení tyrozinkinázových inhibitorů. Získané výsledky mohou přispět k lepšímu poznání primitivních klidových buněk a ke zdokonalen