Identifikácia a funkčná analýza receptorových histidínkináz cytokinínovej signálnej dráhy u Brassica napus - Chalásová, Katarína, 1986- (2010)
Cytokiníny (CK) hrajú dôležitú úlohu v procesoch bunkového delenia a diferenciácie a~ich metabolizmus je zapojený do regulácie rastu a vývinu nadzemnej časti rastlín i ich koreňového systému. Molekuly týchto regulátorov sú bunkou vnímané prostredníctvom receptorových histidínkináz (HK). Po zachytení signálu receptorom, jeho cytoplazmatická doména sa autofosforyluje a tak je spustená signálna dráha, ktorej podstatou je prenos fosfátu medzi zvyškami histidínu a aspartátu zúčastnených proteínov. Dokončené sekvenačné projekty umožňujú detailne skúmať funkciu proteínov zapájajúcich sa do CK signalizácie a to nie len u modelového organizmu A. thaliana, ale aj u iných, poľnohospodársky významných rastlín (kukurica, ryža, vinná réva, atď). Štúdie mutácii génov kódujúcich jednotlivé faktory CK signalizácie dokazujú, že genetickou manipuláciou týchto génov je možné meniť dôležité agrikultúrne znaky, ako je vývin koreňového systému či výťažok semien. Cieľom tejto práce bolo identifikovať a analyz