Identifikace univerzálních nádorových antigenů vhodných pro imunoterapii nádorů - Londýn, Miroslav; Michálek, Jaroslav, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Možnosti tradičních metod léčby nádorových onemocnění (chirurgický zákrok, chemoterapie a radioterapie) se již zdají z velké míry vyčerpány, značná pozornost je proto aktuálně směřována na imunoterapii. K úspěšnému zavedení léčebných postupů založených na imunitním systému je zejména nutné dostatečně identifikovat vhodné nádorové antigeny. Tato práce se zabývá studiem expresních profilů pěti vybraných antigenů (ErbB2, MUC1, RGS5, RHAMM a WT1) u karcinomu plic, karcinomu prsu, kolorektálního karcinomu a renálního karcinomu. Zmíněné antigeny jsou považovány za vhodné kandidáty pro tvorbu imunoterapeutických vakcín. Míra exprese ve zdravé a nádorové tkáni byla stanovována celkem u 33 pacientů metodou kvantitativní polymerázové řetězové reakce v reálném čase. Z dosažených výsledků vyplývá, že jako nejvhodnější pro vývoj protinádorové peptidové vakcíny se jeví antigen RHAMM, receptor kyseliny hyaluronové. Exprese tohoto antigenu byla ve srovnání se zdravou kontrolou zvýšena ve všech studova
As the possibilities of conventional cancer therapy (surgery, chemotherapy and radiotherapy) seem to be depleted, a thorough enquiry into immunotherapy has been established. For an effective immune system based therapeutical approach, the detailed identification of suitable tumor antigens is essential. This thesis deals with expression profiles of five chosen tumor antigens (ErbB2, MUC1, RGS5, RHAMM and WT1) in lung carcinoma, breast carcinoma, colorectal carcinoma and renal cell carcinoma. These antigens are considered to be potential targets for immunotherapeutical vaccine development. The level of expression in both normal and tumor tissues has been assessed overall in 33 patients using a real-time quantitative PCR method. Collected results show that RHAMM (hyaluronan-mediated motility receptor) seems to be the most suitable antigen to be used for an anitumor peptide vaccine development. Compared to the normal tissue, this antigen has been overexpressed in all of the tested tumor sa
Vedoucí práce: Jaroslav Michálek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: antigeny; nádorová onemocnění; antigens; tumor diseases; diplomové práce; master's theses