Interakce Wnt a FGF signalizace - Mašek, Jan; Bryja, Vítězslav, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Signalizační kaskády Wnt a FGF, často označované za morfogenetické dráhy, se zásadně podílejí na vývoji jedince již od ranné embryogeneze. Obě dráhy ovlivňují ve velké míře určení, tvar a prostorovou orientaci vyvíjející se tkáně. Přenos signálu probíhající pomocí desítek ligandů, mnoha receptorů a koreceptorů, se v cytoplazmé šíří pomocí složité sítě kináz a jejich substrátů. Hlavním cílem signalizace je řízená transkripce genů, jejichž exprese konroluje buněčnou proliferaci a diferenciaci. Poruchy obou signalizací vedou často k embryonálně letálním defektům, bodové mutace receptoru FGFR-3 vedou ke vzniku achondroplazie a nadbytečná aktivita signalizace Wnt byla popsána u většiny nádorových onemocnění. Při vývoji končetiny jsou mezenchymální buňky vytvářející základy budoucí kosti vystaveny signálům FGF z apikální ektodermální lišty (AER) podporujícím jejich dlouživý růst a nediferencovaný charakter. Zároveň jsou tytéž mezenchymální buňky vystaveny signálům Wnt z tenké vrstvičky ektod
The Wnt and FGF signaling cascades are morphogenetic pathways important in development of an individual from very early embryogenesis. Both pathways affect cell fate, shape and space orientation of growing tissues. Signal can be transduced by tens of ligands and many receptors and co-receptors into the cytoplasm where it is spread and modulated by a number of kinases and other interacting proteins. Main effects of signaling are proliferation and differentiaiton of target cells achieved by controled gene expression. Disorders in these pathways result in embryonaly lethal fenotypes and even point mutation in the receptor FGFR-3 may cause skeletal disorders like achondroplasias. Overactive Wnt signaling in adult organism can be found in majority of cancers. Mesenchymal cells are stimulated by FGF signal from apical ectodermal ridge (AER) to proliferate and remain undifferentiated in order to elongate the forming limb during limb development. The same cells are in the same time stimulated
Vedoucí práce: Vítězslav Bryja
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: diplomové práce; master's theses; Receptors, Fibroblast Growth Factor; Wnt Signaling Pathway; receptory fibroblastových růstových faktorů; signální dráha Wnt