Interakce Wnt a FGF signalizace - Mašek, Jan (2010)
Signalizační kaskády Wnt a FGF, často označované za morfogenetické dráhy, se zásadně podílejí na vývoji jedince již od ranné embryogeneze. Obě dráhy ovlivňují ve velké míře určení, tvar a prostorovou orientaci vyvíjející se tkáně. Přenos signálu probíhající pomocí desítek ligandů, mnoha receptorů a koreceptorů, se v cytoplazmé šíří pomocí složité sítě kináz a jejich substrátů. Hlavním cílem signalizace je řízená transkripce genů, jejichž exprese konroluje buněčnou proliferaci a diferenciaci. Poruchy obou signalizací vedou často k embryonálně letálním defektům, bodové mutace receptoru FGFR-3 vedou ke vzniku achondroplazie a nadbytečná aktivita signalizace Wnt byla popsána u většiny nádorových onemocnění. Při vývoji končetiny jsou mezenchymální buňky vytvářející základy budoucí kosti vystaveny signálům FGF z apikální ektodermální lišty (AER) podporujícím jejich dlouživý růst a nediferencovaný charakter. Zároveň jsou tytéž mezenchymální buňky vystaveny signálům Wnt z tenké vrstvičky ektod