Dlouhodobé pôsobenie fungicídov na rozvoj orchideoidnej mykorhízy - Mihóková, Zuzana; Baláž, Milan, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Vo svojej bakalárskej práci som testovala možnosť využitia dvoch fungicídov iprodionu a karbendazimu, k potlačeniu rozvoja mykoríznej symbiózy mediteránnej terestrickej orchidey Serapias lingua. Tieto fungicídy nemali žiadny efekt na dĺžku mimokoreňového mycélia.Kolonizácia koreňov bola potlačená len karbendazimom, a to len v obmedzenom časovom intervale od jeho aplikácie. V neskorších obdobiach bola opäť docielená kolonizácia karbendazimom ošetrených rastlín porovnaná s kontrolnými rastlinami. Potvrdila som však možnosť,že pelotóny môžu v koreňovom kortexe úplne desintegrovať a miznúť čo pravdepodobne môže súvisieť s mykoheterotrofným spôsobom výživy orchideí. Moje výsledky naznačujú, že v prípade aplikácie karbendazimu už na rozvinutú mykoríznu symbiózu za účelom prípravy rastlín s potlačenou mykorízou bude zrejme potrebná jeho opakovaná aplikácia.
In my Bachelor’s work I tested the possible use of two fungicides, iprodione and carbendazim, for the reduction of mycorrhizal symbiosis of Mediterranean terrestrial orchid species Serapias lingua. The fungicides tested did not affect the length of mycorrhizal extraradical mycelia. Carbendazim suppressed the root colonization, however, this effect was only transitory and later the plants treated with carbendazim reached the colonization level comparable to the fungicide-unaffected plants. My data suggest that the pelotons within the root cortex may completely disintegrate, which may be connected with orchid myco-heterotrophy. When carbendazim is applied on fully developed orchid mycorrhizal symbiosis in order to reduce it, it would be probably necessary apply it repeatedly.
Vedoucí práce: Milan Baláž
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: fungicidy; iprodion; karbendazim; mykorhiza; orchideoidní mykorhiza; carbendazim; fungicides; iprodione; mycorrhiza; mykorrhizas; orchid mycorrhizae; bakalářské práce; bachelor's theses