Dlouhodobé pôsobenie fungicídov na rozvoj orchideoidnej mykorhízy - Mihóková, Zuzana (2010)
Vo svojej bakalárskej práci som testovala možnosť využitia dvoch fungicídov iprodionu a karbendazimu, k potlačeniu rozvoja mykoríznej symbiózy mediteránnej terestrickej orchidey Serapias lingua. Tieto fungicídy nemali žiadny efekt na dĺžku mimokoreňového mycélia.Kolonizácia koreňov bola potlačená len karbendazimom, a to len v obmedzenom časovom intervale od jeho aplikácie. V neskorších obdobiach bola opäť docielená kolonizácia karbendazimom ošetrených rastlín porovnaná s kontrolnými rastlinami. Potvrdila som však možnosť,že pelotóny môžu v koreňovom kortexe úplne desintegrovať a miznúť čo pravdepodobne môže súvisieť s mykoheterotrofným spôsobom výživy orchideí. Moje výsledky naznačujú, že v prípade aplikácie karbendazimu už na rozvinutú mykoríznu symbiózu za účelom prípravy rastlín s potlačenou mykorízou bude zrejme potrebná jeho opakovaná aplikácia.