Počátky genomů a svět RNA - Samsonová, Zuzana; Kejnovský, Eduard, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Podle současných představ byly původní genomy tvořeny molekulami RNA. Až později byla genetická informace převedena do stabilnějších molekul DNA. Představu existence světa RNA podporuje objev ribozymů (enzymaticky aktivní RNA), jakož i všudypřítomnost a mechanismus replikace retroelementů. Pozůstatkem oněch dávných časů jsou pravděpodobně některé buněčné systémy, označované jako relikty světa RNA, které často převzaly jinou roli. Patří mezi ně snRNA, snoRNA, gRNA, srpRNA a pravděpodobně i tRNA a ribozómy. Cílem bakalářské práce bude popsat současné představy světa RNA, případně alternativních genetických systémů (PNA, TNA, jíly) předcházejících světu DNA. Dále budou zpracovány příklady reliktů světa RNA a přehledně prezentovány příklady známých ribozymů. Práce pojedná i o prvních genomech na bázi DNA (cirkulární nebo lineární), Eigenově limitu a bude diskutovat i podobu a velikosti prvních genomů
According to recent views, former genomes were made form RNA molecules. Only later was a genetic information transfered to more stable DNA molecules. The discovery of ribosomes (enzymaticly active RNA) as well as the omnipresence and the replication mechanism of retroelements supports the idea of existence of RNA world. Remains of these ancient times are probably some cell systems, designated as RNA world relicts, which often took some other function. Here belongs snRNA, snoRNA, gRNA, srpRNA and probably also tRNA and ribosomes. The goal of the Bachelor Thesis is to give a description of recent views about RNA world, and eventually about an alternative genetic systems (PNA, TNA, clay) preceding DNA world. Further will be processed examples of RNA world and digestedly presented examples of known ribozymes. Thesis will also deal with first genomes on DNA basis (circular or linear), Eigen's paradox and will also discuss shape and size of first genomes
Vedoucí práce: Eduard Kejnovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: genom; RNA (nukleové kyseliny); genome; ribonucleic acids; bakalářské práce; bachelor's theses