Vztah dynamiky a složení jeskynních skapových vod - Šustková, Martina (2010)
Dynamika a složení skapových vod řídí recentní krasové procesy jako je růst nebo případná koroze speleotém. Lepší pochopení role skapových vod v recentních krasových procesech je důležité pro účinnější ochranu krasových systémů, pro efektivnější využití speleotém jako archivu paleoklimatických informací, popř. jako analogie při studiu dalších geologických systémů. Cílem práce bylo prostudovat souvislosti mezi pohybem vody ve vadózní zóně a její hydrogeochemií. Na základě dat získaných monitoringem skapových vod v Javoříčských jeskyních byly posouzeny vzájemné korelace rozpuštěných složek, pH, saturačních indexů ke kalcitu, parciálních tlaků CO2 a průtoku (intenzity skapu). Skapové vody jsou charakteristické vysokým indexem nasycení.