Komplexní geologické zhodnocení jesenického krasu - Abt, Lukáš, 1986- (2010)
V období od podzimu 2008 do března 2010 byl v oblasti jesenického krasu uskutečněn komplexně geologický průzkum horninového prostředí vybraných jeskyní, jejich speleotém a jeskynní atmosféry. Odebrané vzorky krystalických vápenců a kontaktních hornin byly podrobně studovány optickými identifikačními metodami v procházejícím světle za účelem stanovení jejich látkového složení. Odebrané jeskynní hlíny byly podrobeny zrnitostní analýze se zaměřením na detailnější zhodnocení jílové a pískové frakce. Chemické složení vybraných vzorků bylo ověřeno silikátovou analýzou. U vzorků studovaných hornin (mramory, ruly, fylity, granity, granodiority, brekcie) byly laboratorní gamaspektrometrií stanoveny koncentrace přirozených radioaktivních prvků. Stavba a složení odebraných vzorků speleotém byly mimo standardních optických určovacích metod stanoveny využitím katodové luminiscence. Zvláštní pozornost je v práci věnována stavbě a složení speleoaerosolů tvořících součást jeskynní atmosféry. V terénu