Puklinová stavba spraší na vybraných lokalitách jižní Moravy - Maňák, Lukáš; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2010)
Bakalářská práce představuje pohled na tektonické postižení spraší na území jižní Moravy. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou spraše na jižní Moravě tektonicky postiženy tak, jak je tomu např. v Maďarsku. Práce zahrnuje území od města Brna až po město Znojmo. Na tomto území bylo změřeno několik desítek měření a následně vyhodnoceno ve formě grafů a následně byly porovnány výsledky. Z měření a vyhodnocení všech dat bylo zjištěno, že pukliny jsou původu objemových změn a svahových sil.
This bachelor thesis represents a view of tectonic disability loess in South Moravia. The aim of this study was to determine whether the loess in southern Moravia is tectonically affected as well as in Hungary. This study includes the territory from Brno to Znojmo. In this territory, several dozens of orientation data were obtained and subsequently plotted to graphs, which were compared. Base on orientation data I can conclude that joints in loess originated as a reset of volume change and/or as a result of soil creep.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: pukliny; spraše; tektonika; geotectonics; Morava jižní (Česko); Moravia, Southern (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses