Acidobazické vlastnosti půdních roztoků ve smíšeném lese (Moravský kras) - Jabůrková, Marika (2010)
Huminové látky v krasových půdách mohou mít vliv na recentní krasové procesy, jako je rozpouštění vápence nebo růst/ koroze speleotém. Cílem práce bylo odebrat vzorky půdy ve smíšeném lese, v Moravském krasu, roztřídit na základě textury, určit pH z jejich výluhů a zjistit, zda se negativně podílí na krasových procesech v závislosti na typu vegetace na povrchu.