Vztah mezi osobnostními charakteristikami a reprodukčními strategiemi samců hořavky duhové (Rhodeus amarus) - Řežucha, Radomil (2010)
V současné době lze registrovat zvýšený zájem o studium osobnostních charakteristik u zvířat. Osobností se u zvířat rozumí konzistence v chování jedince skrze čas a kontext. Osobnost také přímo ovlivňuje fitness jedince. Na zkoumání osobností přímo navazuje studium behaviorálních syndromů, tedy navzájem korelovaných souborů chování napříč jedním či více kontexty, např. nebojácnost vůči predátorovi x agresivita vůči ostatním jedincům. Cílem této diplomové práce bylo pokusit se ověřit existenci různých personalit u drobných ostrakofilních ryb z čeledi Cyprinidae, hořavky duhové (Rhodeus amarus) a hořavky očkaté (Rhodeus ocellatus), a identifikace případného behaviorálního syndromu. Dalším cílem bylo určení vlivu osobnostních charakteristik na reprodukční strategie samců hořavky duhové. Zatímco v chování konkrétních jedinců byla zjištěna konzistence, behaviorální syndrom se prokázat nepodařilo, což zřejmě značí, že se u hořavek nevyskytuje obecně, nebo se nevyskytoval pouze v populacích,