Vliv nepůvodních mlžů na populační parametry hořavky duhové (Rhodeus amarus) - Vrtílek, Milan, 1986- (2010)
Tato práce se zabývá vlivem dvou nepůvodních druhů mlžů na rozmnožování hořavky duhové (Rhodeus amarus). První z těchto dvou mlžů, slávička mnohotvárná (Dreissena polymorpha, Dreissenidae), se ve stadiu larvy často přichycuje do oblasti dýchacích otvorů mlžů z čeledi Unionidae, kteří běžně představují pro hořavky třecí substrát, a vytváří zde kolonie. Druhý studovaný druh, škeble asijská (Anodonta woodiana, Unionidae), představuje východoasijský ekvivalent přirozených hostitelských druhů mlžů hořavky duhové. V současnosti se škeble asijská šíří v několika oblastech Evropy. V této práci byla potvrzena negativní závislost mezi počtem jiker nakladených hořavkou do mlže a množstvím sláviček na něm přichycených. Tento vztah není lineární a jeho význam se projeví až při vyšší míře napadení mlže slávičkami. V pokusech zaměřených na reprodukční chování hořavek nebyl pozorován rozdíl ve volbě hostitele mezi nenapadeným mlžem a mlžem napadeným pěti slávičkami. V případě, že se však hořavky pokou