Volné součiny grup s amalgamovanou podgrupou a HNN rozšíření - Meitner, Jan (2010)
Cílem diplomové práce je zpracování témat volného součinu grup, volného součinu grup s amalgamovanou podgrupou a HNN rozšíření do studijního materiálu pro čtenáře, kteří mají základní vědomosti o grupách. Podobně jako je tomu například u přímého a polopřímého součinu se jedná o konstrukce nových větších grup z menších. Práce zavádí pojmy alternujícího slova, redukovaného alternujícího slova a normální formy, které popisují prvky všech tří konstrukcí kombinatoricky. Dále jsou v práci popsány vztahy mezi jednotlivými konstrukcemi a jsou uvedeny příklady jejich využití v teorii grup.