Algebraické metody pro CSP - Novotný, Petr, 1986- (2010)
Cílem této diplomové práce je představení pokročilých metod univerzální algebry sloužících ke klasifikaci složitosti problémů s omezujícími podmínkami. Zejména se zajímáme o teorii krotkých kongruencí (TCT). Kromě úvodu do této teorie je v práci ukázáno, jak lze TCT využít k rozhodnutí, zda je nějaký problém s omezujícími podmínkami rozhodnutelný v polynomiálním čase, nebo NP-úplný. V závěru práce je teorie aplikována na speciální (avšak významný) případ těchto problémů - řešitelnost soustav rovnic nad jistými konečnými pologrupami.