Matematické metody ve spektroskopii - Kubáň, Vojtěch, 1985- (2010)
Fourierova transformace je dominantní metoda frekvenční analýzy signálu naměřeného NMR spektrometrem. Bayesiánský přístup nemá omezení jako Fourierova analýza a tím přináší nové možnosti měření signálu NMR spektrometrem a jeho frekvenční analýzy. Zavádí se matematický nástroj pro použití Bayesiánské analýzy pro odhad frekvencí v signálu a dalších jeho parametrů. Je vysvětlena fyzikální podstata signálu z NMR spektroskopu. Vytvořený matematický model je pak testován na reálných datech z NMR experimentu. Výsledkem je spektrální analýza dat. V závěru jsou shrnuty nové možnosti Bayesiánského přístupu k analýze signálu.