Valašsko-Kloboucko a Luhačovicko: regionální geografická studie - Kučera, Petr (2010)
Cílem této práce je zjistit, zda jsou hranice správních obvodů obcí s rozšířenou působností Luhačovice a Valašské Klobouky vymezeny přesně. A zároveň také vyšetřit, zda jsou i samotná centra (obce s rozšířenou působností) těchto obvodů zvolena správně. K dosažení cíle jsou využity poznatky z historie územní veřejné správy. Detailně je zkoumán proces vzniku obcí s rozšířenou působností. Důležitou součástí práce je analýza dojížďky za prací. Na ní navazuje rozbor migračních procesů. Řešeny jsou také dobrovolné svazky obcí. Poznatky jednotlivých částí jsou doplněny výstupy z dotazníkového šetření regionálních vztahů provedeného na obecních úřadech