Regionálně geografické aspekty transformace vysokého školství na Moravě a ve Slezsku - Nogová, Andrea (2010)
Předložená diplomová práce popisuje transformaci českého vysokého školství po roce 1989. V první části jsou definovány změny prostorových struktur systému a vzájemné vazby jednotlivých středisek vysokého školství. Dále je charakterizováno působení vybraných faktorů na vývoj těchto vzdělávacích institucí a na jejich základě je stanovena typizace jednotlivých vysokých škol. Práce se věnuje také vymezení spádového regionu moravských a slezských vysokých škol a v takto definované oblasti hodnotí působnost pražských vysokých škol. Na základě velikosti spádových areálů jednotlivých vysokých škol potom definuje jejich hierarchii