Geografický koncept periferie na příkladu České republiky - Kuchyňka, Jan, 1986- (2010)
Cílem této diplomové práce je kritické zhodnocení stávající konceptualizace periferních oblastí na víceměřítkovém pozadí. Na základě vlastní metodiky založené na regionální reciprocitě je pak definován potenciálně nový systém relační regionalizace periferií. Následná exemplární aplikace tohoto přístupu provedená v prostoru Evropy a České republiky analyzuje principiální míru vypovídací hodnoty v praxi a procesní flexibilitou též transferabilitu realizovaného postupu.