Český průmysl po roce 1989 - Šerý, Ondřej, 1985- (2010)
Transformace českého průmyslu po roce 1989 s sebou přinesla řadu nových procesů, některé z nich jsou rozebírány v této práci. Jedná se o změnu odvětvové struktury, roli zahraničního kapitálu (především přímých zahraničních investic) a problematiku průmyslových zón. V posledních dvou letech se nejvýraznějším faktorem, určujícím další vývoj nejen průmyslu, stala globální ekonomická krize. Analýza jejích dopadů na průmysl České republiky je rovněž v práci obsažena. Jako modelové území pro detailnější popis výše zmíněných procesů slouží region NUTS 2 Jihovýchod