Procesy přísunu a bilance mrtvého dřeva ve fluviálním ekosystému Dyje (NP Podyjí) - Braun, Martin (2010)
Diplomová práce zkoumá fenomén říčního dřeva ve fluviálním ekosystému řeky Dyje na území národního parku Podyjí. Pro každý kus říčního dřeva bylo zjištěno velké množství údajů, které posloužily k vyhodnocení stavu břehových porostů. Z důvodu nejvyššího stupně ochrany je zájem dozvědět se o stavu tohoto cenného prostoru co nejvíce. Zároveň v parku doposud trvají spory ohledně managementu v břehových porostech. Byly stanoveny kategorie míry rizika vstupu jednotlivých kusů do fluviálního ekosystému a v neposlední řadě i pokus o predikci budoucího vývoje v břehových porostech