Režimy správy CHKO Bílé Karpaty a Biele Karpaty - Ďuračka, Kamil (2010)
Cílem práce je poskytnout obraz o fungování managementu v Chráněných krajinných oblastech Bílé Karpaty a Biele Karpaty. Přes krátký a výstiţný popis studované oblasti a návrh moţných projektŧ mezi CHKO Bílé Karpaty a CHKO Biele Karpaty je záměrem této práce poukázat na hlavní problémy v dnešní praxi managementu ve studovaném území. Hlavním záměrem není definování nesrovnalostí mezi chráněnými krajinnými oblastmi, které byly v jednou státním útvaru před 17 lety. Území se dá definovat jako místo, kde se bratrské národy potkávají a kde existuje předpoklad k vysoce profesionální spolupráci na poli managementu v CHKO. Simultánním cílem je návrh projektŧ pro CHKO Bílé Karpaty a CHKO Biele Karpaty, které by byly přímo vedeny správami CHKO, nebo by v nich ve velké míře participovaly. Ze samotných závěrŧ práce vyplívají moţné diskuze do budoucna. Práce má záměr tyto diskuze usměrňovat v nastavených mezích.