Modifikace povrchů plazmovými tryskami - Svoboda, Tomáš (2010)
Tato diplomová práce se zabývá zefektivněním systému plazmová tužka a navržením konstrukce nového multitryskového systému a experimentálním prověřením možnosti jeho využití k plošné modifikaci povrchů různých materiálů za atmosférického tlaku. Zkoumá vliv aplikace argonového plazmatu na povrchové vlastnosti těchto materiálů: sklo, bukové dřevo, a ocelové plechy s vrstvou hliníku a zinku. Ve všech experimentech bylo použito RF (13.56 MHz) argonové plazma generované v kontinuálním režimu. Za pomocí infrakamery (HY-6800) se také nasnímala tepelná zátěž multitryskového systému a ošetřovaných povrchů. K diagnostice povrchových změn pak byla použita metoda měření povrchové energie (SEE System), dále pak metoda mikroskopie atomárních sil (AFM), skenovací elektronová mikroskopie a rentgenová fotoelektronová spektroskopie (XPS).