Magnetická anizotropie ordovických sedimentů pražské synformy - Černý, Jan (2010)
Práce je zaměřena na studium magnetické stavby ordovických sedimentů pražské synformy, která leží ve středočeské oblasti a rozkládá se zhruba mezi Prahou a Plzní. Jedná se o pilotní studii při snaze o pochopení regionálního vývoje tektonické a magnetické stavby území. Při zpracovávání práce byla použita pouze vlastní dokumentace. Odebrané vzorky a data orientace byly zpracovány metodami měření AMS a následně archivována. Byly vyhodnocovány teplotní závislosti magnetické susceptibility za nízkých i vysokých teplot, hlavní směry magnetické susceptibility a jejich vztah k vrstevnatostem, puklinám, dislokacím a směru vrtání. Nahodilé značné odchylky, které se projevily u velmi slabě magnetických hornin, pomohly zjistit, proč je někdy měření AMS závislé na směru vrtání. Po důkladné analýze a vyhodnocení dat bylo zjištěno, že tento jev způsobuje slabá vrstvička obroušené údajně nemagnetické oceli. I velmi malé množství obroušeného materiálu mělo velmi silný vliv na AMS slabě magnetických a d