Paleoekologická studie rašeliniště Škřítek - Nesibová, Jana; Hájek, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2010)
Cílem této práce byla palynologické zpracování rašeliniště Skřítek v Hrubém Jeseníku. Práce přináší výsledky paleoekologické studie tohoto rašeliniště. Do dnešní doby je znám pouze jeden palynologický záznam z této oblasti z roku 1926. V rámci diplomové práce byla provedena pylová analýza odebraného sedimentu a na základě zjištěných pylových spekter bylo sestaveno několik pylových diagramů. Profil byl 173 cm hluboký a zachycuje celý holocén s pozdním glaciálem v nejspodnější části profilu. Pylový diagram byl vyhodnocen dvojím způsobem, z důvodů značných nejasností. V prvním případě je v diagramu zachyceno pět klimatických období: pozdní galciál (PG), preboreál (PB), boreál (BO), subboreál (SB), starší subatlantik (SA1) a mladší subatlantik (SA2). V druhém vyhodnocení bylo zaznemanáno osm zón, a to: střední dryas (DR2), alleröid (AL), mladší dryas (DR3), preboreál (PB), boreál + atlantik (BO + AT), subboreál (SB), starší subatlantik (SA1) a mladší subatlantik (SA2). Součástí diplomové p
The aim of this study was palynological processing of the peat bog Skřítek in Hrubý Jesenik Mts. Work presents the results of palaeoecological studies of peat bogs. Until now, been only one palynological record in this area, coming from year 1926. The thesis was carried out pollen analysis of sediment collected and the findings of pollen spectra was compiled several pollen diagrams. Profile was 173 cm deep and captures the whole late-Holocene glaciation in the lowermost part of the profile. Pollen diagram was evaluated in two ways, by reason of considerable confusion. In the first case in the Figure five climatic periods: the late galcial (PG), preboreal (PB), boreal (BO), subboreal (SB), older subatlantik (SA1) and younger subatlantik (SA2). The second evaluation was record eight sites, namely: older dryas (DR2), alleröid (AL), younger dryas (DR3), preboreal (PB), boreal + atlantic (BO + AT), subboreal (SB), older subatlantik (SA1) and younger subatlantik (SA2). Component part of the
Vedoucí práce: Michal Hájek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: rašeliniště; rostlinná společenstva; peatlands; plant communities; Hrubý Jeseník (Česko : pohoří); Hrubý Jeseník Mountains (Czechia); diplomové práce; master's theses