Použití únikových testů pro hodnocení toxicity pevných matric - Priessnitz, Jan (2010)
Kontaktní biotesty již nyní představují významný nástroj hodnocení reálné toxicity půdních matric a do budoucna jejich význam pravděpodobně ještě vzroste. Nicméně akutní a subletální testy jsou často nepraktické díky jejich délce trvání, náročnosti i ceně. Jako vhodná alternativa nebo důležitý doplněk se jeví testy únikového chování s půdními bezobratlými. Základním principem těchto testů je schopnost půdních organismů rozeznat stresující prostředí a snaha z něho uniknout. Cílem mé práce bylo: (a) zvládnutí a optimalizace reprodukčního testu s Eisenia fetida (b) zvládnutí a optimalizace únikového testu s E. fetida (c) naměření efektů vytěžených 30 sedimentů z projektu NAZV oběma postupy (d) vyhodnocení výsledků a porovnání výpovědní hodnoty obou testů. Výsledky ukázaly velkou korelaci mezi počtem juvenilů a počtem kokonů u subletálního testu. V únikovém testu byla velká variabilita dat a nebyla objasněna příčina únikovosti, ale ani preferencí určitých vzorků.