Hladiny a rizika cyklofosfamidu v pracovním prostředí - Piler, Pavel; Bláha, Luděk, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2010)
Využívání některých léčiv soudobé medicíny je spojeno s celou řadou nežádoucích účinků. Exemplárním příkladem jsou cytostatika, jejichž chronické působení může vyvolat karcinogenní, mutagenní či teratogenní účinky, které se mohou projevit u personálu, který s těmito látkami denně manipuluje. V posledních letech řada vědeckých studií výše uvedená tvrzení prokázala, a proto jsou dnes zkoumány možnosti, jak tuto profesní expozici eliminovat a efektivně monitorovat. Cílem této studie bylo zhodnotit současnou míru profesní expozice cytostatiky u pracovníků vybraného zdravotnického zařízení (Masarykův onkologický ústav, MOÚ) a analyzovat rizika plynoucí z výše uvedené expozice. Tohoto cíle bylo dosaženo stanovením stopového množství cyklofosfamidu pomocí nově vyvinuté metody využívající kapalinovou chromatografii spojenou s tandemovou hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS/MS).
Long-term effort to develop modern and highly effective drugs has brought a major problem with preparation and application of these medicaments. Recent scientific studies proved that there is a serious danger of chronic occupational exposure to cytostatic drugs for workers who are handling them often and regularly. Therefore we are looking for possibilities how to monitor and successfully eliminate this chronic exposure. The aim of this study is to determine the level of occupational exposure to cytostatic drugs and the risk assessment for the employees at the Masaryk Memorial Cancer Institute in Brno (MMCI). Development of a new method using liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS) allowed us to set a trace amount of cyclophosfamide. This compound, which is classified as a human carcinogen (according to IARC), is widely used in therapy and it also can be used as highly representative marker of occupational exposure.
Vedoucí práce: Luděk Bláha
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: cyklofosfamid; cytostatika; hodnocení zdravotních rizik; cytostatics; health risk assessment; Cyclophosphamide; diplomové práce; master's theses