Hladiny a rizika cyklofosfamidu v pracovním prostředí - Piler, Pavel (2010)
Využívání některých léčiv soudobé medicíny je spojeno s celou řadou nežádoucích účinků. Exemplárním příkladem jsou cytostatika, jejichž chronické působení může vyvolat karcinogenní, mutagenní či teratogenní účinky, které se mohou projevit u personálu, který s těmito látkami denně manipuluje. V posledních letech řada vědeckých studií výše uvedená tvrzení prokázala, a proto jsou dnes zkoumány možnosti, jak tuto profesní expozici eliminovat a efektivně monitorovat. Cílem této studie bylo zhodnotit současnou míru profesní expozice cytostatiky u pracovníků vybraného zdravotnického zařízení (Masarykův onkologický ústav, MOÚ) a analyzovat rizika plynoucí z výše uvedené expozice. Tohoto cíle bylo dosaženo stanovením stopového množství cyklofosfamidu pomocí nově vyvinuté metody využívající kapalinovou chromatografii spojenou s tandemovou hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS/MS).