Specifické účinky sinic a jejich složek - Sychrová, Eliška (2010)
Potřeba studovat mechanismy toxicity sinicového vodního květu je zapříčiněna jeho masovým rozvojem a negativním vlivem na živé organismy. Účinky známých toxinů cyanobakterií (zvláště microcystinů) byly intenzivně zkoumány, avšak doposud málo prostudované jsou subletální účinky především směsí látek obsažených v buňkách sinic či produkovaných sinicemi do okolního prostředí. V rámci této studie byl sledován specifický potenciál endokrinní disrupce (estrogenní působení) desíti druhů sinic a dvou řas pomocí in vitro testu s transgenní buněčnou linií MVLN obsahující reportérový genem pro luciferázu. Pro kontrolu případného vlivu cytotoxicity na výsledky měření estrogenní aktivity byly prováděny i testy cytotoxicity s neutrální červení. V námi testovaných koncentracích jsme ji pozorovaly jen u druhů řas. Estrogenita byla zjištěna u většiny vzorků exudátů sinic, kdežto extrakty byly estrogenní pouze ve dvou případech. U řas byla pozorována estrogenní aktivita u obou typů vzorků.