Kognitivní deficit u depresivní poruchy a jeho ovlivnění pomocí repetitivní transkraniální magnetické stimulace a elektrokonvulzivní terapie - Tuček, Jan (2010)
U depresí představuje kognitivní výkon pacientů a jeho poškození značné omezení v jejich běžných životních funkcích. Bylo zjištěno, že i u depresivních poruch dochází ke vzniku kognitivního deficitu, který se po zlepšení nálady zlepšuje. Kognitivní výkon pacientů ovlivňuje řada faktorů. Mezi ně patří i způsob zvolené léčby. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace je poměrně novou metodou v léčbě deprese. Studie zabývající se touto otázkou ukazují, že rTMS může kognitivní funkce zlepšovat. Studie sledující vliv elektrokonvulzivní terapie na kognitivní funkce ukazují, že sice z krátkodobého hlediska je kognitivní deficit přítomen, ale z dlouhodobého hlediska není její účinek na kognitivní funkce tak výrazný. V této práci jsme zkoumali vliv rTMS a ECT na kognitivní funkce. Před vlastním zahájením a po ukončení aplikace rTMS a ECT byla hodnocena závažnost depresivních příznaků .Na začátku a po ukončení obou terapií bylo v stejném časovém odstupu od prvního vyšetření u obou skupin