Možnosti stanovení konstní denzity pomocí ortopantomogramu - Peřina, Vojtěch (2010)
Disertační práce „Možnosti stanovení kostní denzity pomocí ortopantomogramu“ se zabývá možnostmi standardního ortopantomografického snímku při stanovení kostní denzity čelistí a postkraniálního skeletu. Tato problematika je aktuální zejména v souvislosti s narůstajícím počtem pacientů, kteří trpí různými systémovými chorobami skeletu, hlavně osteoporózou. Poruchy kostního metabolismu, zejména osteoporóza, mají negativní dopad na celkový zdravotní stav postižených osob a v některých situacích mohou mít i negativní vliv na stomatologické ošetření. Protože jsou změny na skeletu mnohdy nevratné a i komplexní terapie pouze zastaví postup choroby, je nutná co nejčasnější diagnostika. To však naráží na problémy ceny a dostupnosti specializovaných vyšetření. Jednou z možností je využít pro primární screening změn kostní denzity standardní ortopantomografické snímky. Tato zobrazovací metoda je široce používaná v zubním lékařství a využití snímků zhotovených z jiného důvodu i pro screening osteo