Možnosti stanovení konstní denzity pomocí ortopantomogramu

Disertační práce „Možnosti stanovení kostní denzity pomocí ortopantomogramu“ se zabývá možnostmi standardního ortopantomografického snímku při stanovení kostní denzity čelistí a postkraniálního skeletu. Tato problematika je aktuální zejména v souvislosti s narůstajícím počtem pacientů, kteří trpí rů...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Peřina, Vojtěch (Dissertant)
Other Authors: Vaněk, Jiří, 1939 březen 4.- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/21084/lf_d/
Cover Image
LEADER 05443ctm a22008417a 4500
001 MUB01000645862
003 CZ BrMU
005 20150727154518.0
008 100701s2010 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
035 |a (ISMU-VSKP)160397 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616.31  |x Stomatologie  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 61  |2 MRF 
080 |a 616.716  |2 MRF 
080 |a 771.534.53  |2 MRF 
080 |a 616.71-007.234  |2 MRF 
080 |a 616.31  |2 MRF 
100 1 |a Peřina, Vojtěch  |7 xx0143386  |% UČO 21084  |4 dis 
242 1 0 |a Possibilities of osteoporosis screening using ortopantomographic radiographs  |y eng 
245 1 0 |a Možnosti stanovení konstní denzity pomocí ortopantomogramu  |h [rukopis] /  |c Vojtěch Peřina 
260 |c 2010 
300 |a 98 l. 
500 |a Vedoucí práce: Jiří Vaněk 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010 
520 2 |a Disertační práce „Možnosti stanovení kostní denzity pomocí ortopantomogramu“ se zabývá možnostmi standardního ortopantomografického snímku při stanovení kostní denzity čelistí a postkraniálního skeletu. Tato problematika je aktuální zejména v souvislosti s narůstajícím počtem pacientů, kteří trpí různými systémovými chorobami skeletu, hlavně osteoporózou. Poruchy kostního metabolismu, zejména osteoporóza, mají negativní dopad na celkový zdravotní stav postižených osob a v některých situacích mohou mít i negativní vliv na stomatologické ošetření. Protože jsou změny na skeletu mnohdy nevratné a i komplexní terapie pouze zastaví postup choroby, je nutná co nejčasnější diagnostika. To však naráží na problémy ceny a dostupnosti specializovaných vyšetření. Jednou z možností je využít pro primární screening změn kostní denzity standardní ortopantomografické snímky. Tato zobrazovací metoda je široce používaná v zubním lékařství a využití snímků zhotovených z jiného důvodu i pro screening osteo  |% cze 
520 2 9 |a Disorders of bone metabolism, especially the osteoporosis, have a negative impact on general health condition of afflicted individuals. In some cases, they even can affect adversely the stomatological treatment. Diagnostics as early as possible is necessary because skeleton changes are often irreversible; even the comprehensive therapy will only stop advancing of the disease. Alas, there are difficulties concerning the cost and availability of specialized examinations. Thus the option might be the utilization of standard ortho-pantomographic pictures for primary screening of bone density changes. This imaging method is widely used in dentistry. Pictures made from other reasons can be also used for osteoporosis screening without having increased both the medical care costs and radiation stress on the patient. Our work has proved the applicability of the above measures. Of course, an OPG picture is not sufficient for final diagnosis but it can be the primary method to indicate the patien  |9 eng 
650 0 7 |a kostní denzita  |2 czmesh 
650 0 7 |a metabolické nemoci kostí  |x diagnóza  |2 czmesh 
650 0 7 |a orthopantomogram  |2 eCZ-BrMU 
650 0 7 |a ortopantomogram  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a osteoporóza  |x diagnóza  |2 czmesh 
650 0 2 |a Bone Density 
650 0 2 |a Bone Diseases, Metabolic 
650 0 2 |a Osteoporosis 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Stomatologie - Zubní lékařství (čtyřleté)  |b Stomatologie  |c LF D-ST4 ST (ST)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Vaněk, Jiří,  |d 1939 březen 4.-  |7 jn20000402488  |% UČO 1651  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Stomatologická klinika  |7 kn20010709035  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/21084/lf_d/ 
CAT |c 20100702  |l MUB01  |h 1037 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20100830  |l MUB01  |h 0857 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20110112  |l MUB01  |h 0843 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110623  |l MUB01  |h 1054 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1918 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2327 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0139 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120605  |l MUB01  |h 1709 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1108 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130604  |l MUB01  |h 1306 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130619  |l MUB01  |h 1504 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130619  |l MUB01  |h 1522 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130821  |l MUB01  |h 0745 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140527  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20150130  |l MUB01  |h 0004 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20150325  |l MUB01  |h 1042 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20150501  |l MUB01  |h 0125 
CAT |a CECHOVAX  |b 02  |c 20150727  |l MUB01  |h 1545 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1445 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1406 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0115 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1531 
CAT |c 20190527  |l MUB01  |h 1024 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200602  |l MUB01  |h 1332 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0947 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1936 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1158 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210813  |l MUB01  |h 0035 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2010-K-7600  |6 3147043741  |5 3147043741  |8 20100830  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20100830  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2010-K-7600  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 1  |j SKLAD