Kombinace separačních technik a hmotnostní spektrometrie pro proteomickou analýzu ječmene - Synáček, Michal (2010)
Ječmen je důležitou zemědělskou plodinou používanou k přípravě sladu, jedné z výchozích surovin při výrobě piva. Chemické složení ječmene tak ovlivňuje výsledné vlastnosti tohoto hospodářsky významného nápoje. Jedním ze sledovaných parametrů ječmene je jeho proteinový obsah. Tato diplomová práce se zabývá charakterizací a porovnáním obsahu vodorozpustných proteinů obsažených v zrnu a sladu ječné sladovnické odrůdy Jersey. K tomu byla využita kombinace 2D gelové elektroforézy, enzymatického štěpení vybraných proteinů a jejich identifikace pomocí MALDI-TOF MS a MS/MS analýz a následného databázového vyhledávání. Jedním z cílů byla také detekce proteinů modifikovaných glykosylací, která významně ovlivňuje vlastnosti proteinů. K dosažení tohoto cíle bylo použito afinitní chromatografie následované SDS-PAGE, enzymovým štěpením a MALDI-TOF MS a MS/MS analýzou. Použitím metody zahrnující dvourozměrnou gelovou elektroforézu byly identifikovány jak proteiny přežívající sladování (např.