Steroidní látky v odpadních vodách výskyt, metody vzorkování a analytického stanovení - Langová, Lucie (2008)
Steroidní látky jsou polutanty, které se dostávají do popředí zájmu kvůli velmi nízkým koncentracím, které působí jako endokrinní disruptory a působí tak negativně na lidskou populaci i ostatní život ve volné přírodě. Tato práce bude sumarizovat dostupné informace o jednotlivých steroidních látkách a jejich vlastnostech, vlivu na životní prostředí a zdrojích znečištění. Druhým cílem této práce tedy bude zpracovat informace o metodách odběru a přípravě vzorků pro detekci steroidů v jednotlivých složkách prostředí a jejich koncovém analytickém stanovení. Především metodami HPLC (High-performance liquid chromatography) a LC-MS, LC-MS-MS.