Apolloniovy úlohy - Liška, Petr (2010)
Apolloniovou úlohou se rozumí konstrukce kružnice, která se dotýká tří daných kružnic v rovině. V této práci se popisují různé přístupy k řešení tohoto problému i jeho speciální konfigurace (dané kružnice přejdou v přímky nebo body). Pozornost je věnována i historii problému, počtu řešení a aplikacím. Předložena jsou například řešení založená na transformacích (dilatace, kruhová inverze), prostorových vztazích, Gergonnovo řešení, Sobotkovo analytické řešení a původní řešení Apolloniovo.