Ovlivnění signální dráhy retinoidů a diferenciace buněk xenobiotiky - Kubincová, Petra, 1984- (2010)
Retinoidní signálování je v organismu jedním z nejzásadnějších mechanismů. Narušení signálních drah retinoidů vedou k velmi zásadním změnám v biologických procesech jako jsou diferenciace, proliferace či apoptóza buněk, a tedy obecně ovlivňují vývoj celého organismu. Enviromentální polutanty z prostředí mají právě díky svým strukturám schopnost velmi výrazně ovlivňovat signálování a to hlavně při chronické expozici, kdy postupně mění a zasahují různé úrovně těchto drah. V této diplomové práci je zpracován literární přehled o současných poznatcích ohledně narušení a ovlivnění signálování retinoidů a diferenciace buněk. Dále je zde i přehledně sumarizována funkce a jednotlivé mechanismy retinoidních metabolických drah a signálování, příklady vlivů konkrétních xenobiotik, které na těchto úrovních mohou působit, i s jejich důsledky. V praktické části této práce jsou popsány optimalizované metodiky pro experimenty s buňkami linie P19 a P19/A15. Výzkumy týkající se ovlivnění retinoidních drah se zaměřují především na několik polychlorovaných uhlovodíků jako jsou PCDD/F a PCB ...