Selfkonzistentní simulace eliptických galaxií - Bartošková, Kateřina (2010)
Cílem této diplomové práce je studium vývoje N-částicové realizace teoretických analytických modelů aproximujících reálné eliptické galaxie. S ohledem na problematiku temné hmoty jsou porovnávány jednokomponentní hvězdné modely s modely dvoukomponentními, které zahrnují hvězdnou a temnou složku galaxie. N-částicové simulace vybraných systémů jsou počítány pomocí volně dostupného programu GADGET2. Jako příklad srážkové interakce eliptických galaxií byla vybrána a testována teorie srážkového původu slupkových galaxií. Numerické simulace radiální srážky dvou rozdílně hmotných galaxií ukazují plně selfkonzistentní vývoj slupkové struktury. Výsledky ze studia vývoje izolovaných galaxií též indikují, že N-částicové simulace stabilních systémů odpovídají teoretickým předpovědím.