Steffensenova metoda a její zobecnění - Švendová, Vendula, 1985- (2010)
Predlozzena prace popisuje Steensenovu metodu jako variantu Newtonovy metody. Uvodni kapitola nastinuje problematiku reseni soustav nelinearnich rovnic. Druha kapitola predstavuje obe metody v oboru realnych cisel. Steensenova metoda je navíc odvozena z Aitkenovy metody pro urychleni konvergence jinych iteracnich metod. Treti kapitola se zabyva teorii majorizace v Banachove prostoru. Ve ctvrte kapitole je pomoci teto teorie dokazana konvergence tzv. metod "Newtonova typu". Pata kapitola zobecnuje Steensenovu metodu, jako konkretni pripad metody Newtonova typu. Metoda je implementovana v programu Matlab.