Podobnost v obličeji jako kritérium při výběr partnera - Musilová, Tereza, 1986- (2010)
Obličej představuje jednu z nejdůležitějších částí lidského těla z hlediska komunikace, sociálních interakcí a v neposlední řadě také z hlediska výběru partnera. Předpokládá se, že u člověka, podobně jako i u jiných živočichů, se uplatňuje pozitivní asortativní vzorec párování, jemuž by mohla podléhat i podoba v obličeji. V této bakalářské práci bylo pro zachycení fenoménu obličejové podobnosti mezi reálnými partnery využito metody morfometrie obličeje na fotografii, antropometrie živého člověka a dotazníkové metody. Materiál představoval soubor 70 dobrovolníků, tj, 35 partnerských párů. Výsledky odhalily přítomnost vyšší míry obličejové podobnosti mezi partnery v oblasti nosu a mediosagitální rovině obličeje. Rovněž byla zjištěna souvislost obličejové podobnosti partnerů s délkou trvání jejich vztahu a vyhlídkami vztahu do budoucnosti. Vliv má obličejová podobnost také na začátek sexuálního života partnerů.