Fluktuačná asymetria dermatoglyfických a morfometrických znakov l'udskej ruky - Koprdová, Adela (2010)
Fluktuačná asymetria (malé náhodné odchýlky od dokonalej symetrie) sa obyčajne používa ako miera vývinovej nestability bilaterálne symetrických organizmov. Táto práca je výsledkom štúdia dermatoglyfických a morfometrických znakov z naskenovaných štandardizovaných snímok ľudských rúk. Študovaný súbor tvorí 130 dospelých mužov a žien a 26 jedincov s diagnózou transsexualizmu. Hlavným cieľom práce bolo porovnať fluktuačnú asymetriu morfometrických a dermatoglyfických znakov ľudskej ruky, najmä prstov ruky, a otestovať niekoľko hypotéz týkajúcich sa morfogenézy ruky z hľadiska väčšieho prepojenia falangov v rade. Dermatoglyfické znaky neboli na odhad fluktuačnej asymetrie vhodné kvôli značnej chybe merania, na rozdiel od morfometrických znakov, kde bola opakovateľnosť merania vysoká a chyba merania nízka.