Prognostický význam cytogenetických abnormalit u relabujících pacientů s mnohočetným myelomem léčených thalidomidem - Beránková, Kristina (2010)
Mnohočetný myelom (MM) je nevyléčitelné zhoubné onemocnění způsobené maligní transformací B-lymfocytů, jejich klonální proliferací a diferenciací v plazmatické buňky, které se akumulují v kostní dřeni. V plazmatických (myelomových) buňkách se v průběhu vývoje onemocnění akumuluje řada genetických změn. Téměř u všech pacientů jsou nalézány strukturní i početní chromozomové abnormality, které jsou považovány za důležitý prognostický a prediktivní faktor u MM. Tato práce je zaměřěna na detekci chromozomových abnormalit, které jsou známy jako nepříznivý prognostický faktor u pacientů s MM léčených konvenční léčbou. Byly vyšetřeny následující cytogenetické aberace: del(13)(q14) (gen RB1), del(17)(q13) (gen p53), t(4;14) (geny IGH/FGFR3), zisk 1q21 (gen CKS1B) a hyperdiploidie. Hlavním cílem práce je určit prognostický význam těchto vybraných aberací u relabujících pacientů léčených novým typem léku thalidomidem.