Velikost genomu rostlin a nadmořská výška

Diplomová práce se zabývá vztahem vnitrodruhové variability velikosti genomu k~nadmořské výšce. Na modelových druzích, měřených průtokovou cytometrií, ukazuje, že jejich variabilita (Hordeum spontaneum 2,7 %, Dactylis glomerata, 11 %) není vysvětlitelná gradientem nadmořské výšky. Falzifikuje tak zá...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bártová Dittrichová, Daniela (Dissertant)
Other Authors: Bureš, Petr, 1963- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/150860/prif_m/
Cover Image
LEADER 05611ctm a22009977a 4500
001 MUB01000645838
003 CZ BrMU
005 20101208154154.0
008 100701s2010 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
035 |a (ISMU-VSKP)149378 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 577.21  |2 MRF 
080 |a 582  |2 MRF 
080 |a 581.169  |2 MRF 
080 |a 577  |2 MRF 
100 1 |a Bártová Dittrichová, Daniela  |7 mub2011648962  |% UČO 150860  |4 dis 
242 1 0 |a Plant genome size and altitude  |y eng 
245 1 0 |a Velikost genomu rostlin a nadmořská výška  |h [rukopis] /  |c Daniela Bártová Dittrichová 
260 |c 2010 
300 |a 86 l. :  |b il. 
500 |a Vedoucí práce: Petr Bureš 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010 
520 2 |a Diplomová práce se zabývá vztahem vnitrodruhové variability velikosti genomu k~nadmořské výšce. Na modelových druzích, měřených průtokovou cytometrií, ukazuje, že jejich variabilita (Hordeum spontaneum 2,7 %, Dactylis glomerata, 11 %) není vysvětlitelná gradientem nadmořské výšky. Falzifikuje tak závěry předchozí studie Reevese et al. (1998), provedené na témže materiálu genetické banky IGER z populací Dactylis glomerata z jižní a jihozápadní Evropy. Pomocí dat z globálního klimatického modelu poukazuje na obtížnou srovnatelnost studií z různých geografických oblastí, založených na nadmořské výšce jako vysvětlující proměnné  |% cze 
520 2 9 |a This thesis deals with the relationship of intraspecific genome size variation and al- titude. Samples of model species were measured by means of flow cytometry. We conclude, that observed genome size variation (2,7 % in Hordeum spontaneum , 11 % in Dactylis glomerata) is not related to the altitude of sample origin. This conclusion is in disagreement with previous studies by Reeves et al. (1998) in Dactylis glomer- ata from southern and southwestern Europe, despite the fact, that the same IGER accessions were used. Difficulties, which occur while comparing studies based on altitude as an explanatory variable, but originating from different geographic re- gions, are shown on data from a global climatic model  |9 eng 
650 0 7 |a molekulární genetika  |7 ph122957  |2 czenas 
650 0 7 |a genetika rostlin  |7 ph117196  |2 czenas 
650 0 7 |a rostliny  |7 ph116070  |2 czenas 
650 0 9 |a molecular genetics  |2 eczenas 
650 0 9 |a plant genetics  |2 eczenas 
650 0 9 |a plants  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Systematická biologie a ekologie  |c PřF N-BI BISE (BISE)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Bureš, Petr,  |d 1963-  |7 ola2003204796  |% UČO 2635  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/150860/prif_m/ 
CAT |c 20100702  |l MUB01  |h 1037 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20101007  |l MUB01  |h 1320 
CAT |a ANTLOVA  |b 02  |c 20101126  |l MUB01  |h 1407 
CAT |a JANA  |b 02  |c 20101208  |l MUB01  |h 1538 
CAT |a JANA  |b 02  |c 20101208  |l MUB01  |h 1541 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1918 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2327 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110712  |l MUB01  |h 0835 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110712  |l MUB01  |h 0836 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110721  |l MUB01  |h 1356 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20110905  |l MUB01  |h 1401 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0139 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120328  |l MUB01  |h 1223 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120710  |l MUB01  |h 1158 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1107 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130925  |l MUB01  |h 0938 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0845 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0847 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0852 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0855 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0742 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0745 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0751 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140804  |l MUB01  |h 1500 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0934 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1147 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1159 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1204 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141209  |l MUB01  |h 0759 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1321 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1324 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1328 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1445 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1406 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0115 
CAT |c 20190527  |l MUB01  |h 1024 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2113 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20210208  |l MUB01  |h 1728 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOTAN  |b Ústav botaniky a zoologie (BOTAN)  |3 DP 22/2010  |5 3145350025  |4 DPČ: 22-10 -- DP  |8 20101126  |f 78  |f Mimo UK  |r 20101126  |s dar 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOTAN  |b Ústav botaniky a zoologie (BOTAN)  |3 DP 23/2010  |5 3145350026  |4 DPČ: 23-10 -- DP  |8 20101126  |f 78  |f Mimo UK  |r 20101126  |s dar 
AVA |a MED50  |b KUK  |c Ústav botaniky a zoologie (BOTAN)  |d DP 23/2010  |e available  |t K dispozici  |f 2  |g 0  |h N  |i 0  |j BOTAN