Applications of NMR to study structures of natural compounds - Grycová, Lenka, 1978- (2010)
Posun v evoluci nemocí nejen v Evropě, ale také na jiných místech světa nutí vědce více se vracet k přírodě, možná proto, že v některých případech může být takovýto přístup efektivnější. Analýza nových látek a vzájemných interakcí je jedním ze základních kroků vedoucích ke konečné sloučenině, zásadní pro včasnou identifikaci či léčbu onemocnění. Analýzy zahrnují identifikaci nově izolovaných látek, chemických vlastností, struktur s modelovými sloučeninami i chování látky v prostředí makromolekul. NMR lze použít k identifikaci přírodních látek zahrnující jak základní určení struktury izolované látky, tak složitější studium různých vlastností. Srovnatelné nebo doplňující informace může poskytnout například rentgenová analýza nebo hmotnostní spektrometrie. Chemický posun, který je velmi citlivý na rozložení elektronové hustoty, je důležitým nástrojem pro určení široké škály chemických a fyzikálních vlastností. Lze studovat rovnováhu protonačních dějů, tautomerii látek, konformační procesy ...