Meziskupinové postoje a kontakt v pohraničním regionu - Graf, Sylvie, 1981-; Hřebíčková, Martina, 1963-; Psychologický ústav (Akademie věd ČR) (2010)
Disertační práce se zabývá meziskupinovými postoji a kontaktem mezi příslušníky dvou národů v pohraničním regionu. Integruje teoretická východiska psychologie meziskupinových vztahů, teorie meziskupinového kontaktu, psychologie osobnosti a teorie sociálních reprezentací. Výzkumný soubor tvořili středoškolští studenti z pohraničí České republiky (n = 135) a Rakouska (n = 125). Zkušenosti s příslušníky druhého národa popsali ve volných výpovědích. Charakteristiky vlastního a sousedního národa a sebe samých posuzovali na škálách rysových deskriptorů pětifaktorového modelu osobnosti. Ve čtyřech studiích jsme zkoumali povahu kontaktu mezi členy dvou národů, národní stereotypy, vliv podmínek meziskupinového kontaktu na posuzování druhého národa a míru vymezení se vůči vlastní a nečlenské skupině. Zjistili jsme, že podmínky meziskupinového kontaktu se na obou stranách hranice liší. Rovněž asociace podmínek kontaktu s hodnocením druhého národa byly specifické pro českou a rakouskou část. Obě s
The dissertation deals with intergroup attitudes and contact between members of two nations in border region. It combines theoretical background from psychology of intergroup relations, intergroup contact theory, personality psychology and social representations theory. The sample comprised high-school students from the border region of the Czech Republic (n = 135) and Austria (n = 125). Participants described their experience with outgroup members in open statements. Further, they rated a typical member of their own and neighboring nation as well as themselves on scales of personality trait descriptors. In four studies, we focuses on nature of intergroup contact between the two nations, perception of national stereotypes, level of perceived differentiation from one’s ingroup and outgroup as well as influence of contact conditions on ratings of neighboring nation. We found different contact conditions at both sides of the border. The associations between intergroup contact conditions a
Vedoucí práce: Martina Hřebíčková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2010
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: Češi; interkulturní psychologie; interpersonální komunikace; národnosti; psychologie osobnosti; Rakušané; Austrians; cross-cultural psychology; Czechs; interpersonal communication; nationalities; psychology of personality; disertace