Vývoj novověkých rukopisně tradovaných modlitebních knih na území jižní Moravy. - Horáková, Lenka (2010)
Cílem této dizertační práce je komplexní kodikologický rozbor rukopisných katolických modlitebních knih tradovaných na území jižní Moravy v období od 18. do 1. poloviny 19. století. Dále má práce za úkol vyhodnotit, zda je možné použít metody středověké kodikologie pro novověký materiál, který v tomto směru zatím nebyl podrobněji analyzován. První část tvoří podrobná obsahová analýza jedenácti rukopisů vybraných metodou sondy, která je provedená pomocí tabulkového rozboru. Tabulky obsahují název modliteb, jejich liturgické zařazení, inicipit a stránkový rozsah. Vzhledem k tomu, že rukopisy nebyly obsahově originály, ale jednalo se o opis jedné nebo více tištěných knih, jsou některé z vybraných rukopisů srovnány s jejich tištěnými předlohami. Následující kapitoly se zabývají obsahovým složením rukopisů, jejich vnějším popisem (psací látka, vazba, výzdoba, písmo a jazyk), dále zkoumají písaře a majitele těchto knih. Práce rovněž zařazuje rukopisné modlitební knihy do obecnějšího kontextu