Stratégie zvládania u dospievajúcich s telesným postihnutím a možnosti intervenčného pôsobenia - Karaffová, Eva (2010)
Projekt nadväzuje na záujem o problematiku duševného zdravia, najmä o problémy zvládania záťaže u mladých ľudí a ovplyvňovanie ich psychickej odolnosti, posilňovaním zdrojov. Podstatou projektu je overovanie experimentálneho programu na zvyšovanie odolnosti voči negatívnemu dopadu stresu na zdravie v skupine dospievajúcich. Zameriavame sa na nácvik postupov v prevencii a na intenzívne rozvíjanie zdrojov v 6 oblastiach (starostlivosť o seba, asertivita, racionálne myslenie, medziľudské vzťahy, zvládanie stresu, plánovanie a organizácia), najmä v období dospievania a špecificky u telesne postihnutých, ktorí sú v kritickej vývinovej fáze. Výskumnú vzorku tvorili dve skupiny dospievajúcich s telesným postihnutím (N=23) vo veku 13 - 15 rokov. Experimentálnu skupinu tvorilo 9 ľudí s telesným postihnutím (6 chlapcov, 3 dievčatá), ktorí absolvovali kompletný intervenčný program a kontrolnú skupinu 14 ľudí s telesným postihnutím bez intervencie (9 chlapcov, 5 dievčat). Súčasťou projektu je zisť